Nieuws
Circulair renovatieconcept met prefab houten aanbouw
Als Van den Oudenrijn hebben we duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel staan. We praten er niet alleen over, we doen het ook. Onlangs hebben we voor 60 NOM-renovatiewoningen de circulaire aanbouwen gebouwd. Onze ketenpartner ERA Contour renoveert deze woningen voor woningcorporatie Eigen Haard in Amsterdam. Dit ambitieuze circulariteitsproject is in samenwerking met de TU Delft tot stand gekomen.
Prefab, hout en circulariteit in één
Rob van den Oudenrijn: “ERA Contour vroeg ons als ketenpartner deel te nemen aan dit ambitieuze circulaire pilotproject. Dit is nu het 3e concept waarin we in de prettige samenwerking met ERA Contour Nul-op-de-meter varianten toepassen. Tijdens eerdere concepten hebben we van binnenuit geïsoleerd (80 woningen Lorentzlaan te Schiedam) en van buitenaf geïsoleerd (214 woningen Landenbuurt te Zoetermeer). En nu dus dit circulaire renovatieconcept van 60 woningen Kuilsenhofweg te Amsterdam.
Hoogst haalbare circulariteitswaarde
TU Delft heeft voor dit project de mogelijkheden rondom de verschillende niveaus van circulariteit onderzocht in relatie tot de materialen; hergebruik van het totaal, losse elementen of gebruik in de huidige vorm, hergebruik van materialen die eerst tot grondstoffen geworden zijn en het slimmer omgaan met (nieuwe) materialen. Maar natuurlijk ook alles eromheen, zoals de verduurzaming van het productieproces.
Voor de aanbouw hebben we gestreefd naar het hoogste circulariteitsniveau (hergebruik van het totaal). Daarom hebben we de aanbouw modulair ontworpen met maten in een veelvoud van 30 cm. Hij past nu dus ook als aanbouw in een ander ontwerp met dezelfde maten. De modulaire maatvoering (1.20 bij 2.40m) zorgt er daarnaast voor dat HSB-elementen, het dak, de vloeren en wanden geschikt zijn voor hergebruik in een volgende toepassing. De elementen zijn geschroefd, niet gelijmd, zodat ze weer eenvoudig uit elkaar te halen zijn.
Zoveel mogelijk materialen hergebruikt
Om tot een zo laag mogelijke footprint te komen voor het geheel, hebben we duurzaam geproduceerd naaldhout toegepast voor het plaatmateriaal en regelwerk. Daarnaast was het uitgangspunt ze min mogelijk metaal, kunststof en folies toepassen. De isolatie-eisen in een aanbouw liggen wat lager dan bij de woning zelf, maar toch hebben we ook hierin duurzaamheid vooropgezet. Met als resultaat dat de isolatie bestaat uit oude spijkerbroeken (katoen).
De hergebruikte gevelbekleding komt van de oude pergola’s die bij deze 60 woningen gedemonteerd zijn. De nieuwe ramen zijn van duurzaam geproduceerd massief hout en hebben we voorzien van triple glas. De ‘oude’ ramen met dubbelglas zitten nu weer in de circulaire aanbouw. De roosters zijn hergebruikt. Net als de deuren, die weer uit het eerder genoemde project van 214 woningen komen. Benodigde nieuwe elementen zijn sowieso allemaal modulair ontworpen en hebben zoveel mogelijk hout als grondstof, in verband met de lage milieu-impact.
Circulariteit & Van den Oudenrijn
Dit circulaire pilotproject dwingt ons in het bouwproces tot een andere denkvolgorde. We zijn ons er nu veel meer van bewust dat we in een vroege fase na moeten denken wanneer we welke grondstoffen, materialen en producten toepassen en ook hoe we dat het beste kunnen doen.
We kijken eigenlijk dus met een andere blik naar renoveren. Zo zien we oude bestaande woningen vanaf nu als donoren voor circulaire woningprojecten. Dus als we houten deuren en kozijnen uit projecten halen voor renovatie, gaan ze niet meer standaard naar opkopers, maar overwegen we opslag ten behoeve van het volgende circulaire project dat zich aandient.
Natuurlijk zijn dit soort pilotprojecten niet direct rendabel te noemen. Maar we weten nu al weer veel meer over de te maken afwegingen en we welke consequenties die hebben voor het eindresultaat. Als ambitieuze ketenpartners leren we samen met de anderen ondertussen ontzettend veel over circulair bouwen en renoveren. En dat heeft absoluut de toekomst!